IVN Meerssen
IVN werkt aan een duurzame samenleving. Ons idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. Daarom laten wij jong tot oud de natuur dichtbij beleven. We verbinden hen met groene initiatieven rond natuur en maatschappelijke thema’s zoals voeding, gezondheid en energie.
http://ivn.nl/afdeling/meerssen
.
Curfsgroeve 

Regelmatig worden door het IVN excursies gehouden naar de Curfsgroeve met vertrek Uitspanning de Nachtegaal.
Voor info zie de IVN agenda.
https://ivn.nl/    –   Curfsgroeve wandeling klik hier

collage_omgeving_vertikaalDe rotswoningen in de Geulhemerberg te Geulhem
In de Geulhemmerberg te Geulhem, dichtbij ‘ De Nachtegaal’ bevinden zich in de krijtrotsen nog enkele hol- of grotwoningen. Dit waren meestal open gekapte ruimten. Sommige woningen werden tot 1931 bewoond door blokbrekers, ijverige mensen die met het breken van mergelblokken in de berg hun brood verdienden.

Voor het woongenot betaalden de bewoners 4 cent per maand of 50 cent per jaar. Enkele woningen zijn in 1976 gerestaureerd.

Basiliek & kerk
Meerssen heeft een schitterende gotische basiliek en een kerk van de Meerssense kunstenaar Charles Eyck; de Sint Jozef Arbeiderskerk. De Basiliek is een katholieke kerk in Meerssen. De kerk werd op 16 juni 1938 door paus Pius XI verheven tot basilica minor. De basiliek is een goed voorbeeld van de laatste fase van de Maasgotiek en geldt als het hoogtepunt van deze stijl in Nederland.
In de Sint Jozef arbeiderskerk vindt u ook glas-in-lood ramen van Charles Eyck.
Info aan klikken:  Gotische Basiliek te Meerssen
Rondleiding Basiliek de heer W. Savelberg, 043 364 4955.

De bijzondere natuur
In de naaste omgeving vindt u de Geul en helling- en bronbossen met een voor Nederland unieke flora en fauna. Het is een mooie en schilderachtige omgeving.

Stichting Limburgs Landschap beheert deze omringende natuurgebieden.
Kijk op hun site voor meer informatie!
http://www.limburgs-landschap.nl/

Het is ook mogelijk om actief de mooie landschappen te beschermen.
http://www.limburgs-landschap.nl/word-beschermer 

Wandeling en Rondleiding Ronald McDonald Kindervallei en
het unieke Hundertwasser Regenboogspiraal gebouw te Houthem
De Ronald McDonald Kindervallei biedt de mogelijkheid een complete rondleiding te verzorgen door gekwalificeerde vrijwilligers c.q. gidsen. Men bekijkt het Hundertwasser gebouw van binnen en van buiten, verneemt interessante achtergrondinformatie over deze unieke architectuur en ziet de vakantiemogelijkheden die het gebouw biedt aan kinderen met een beperking, samen met hun familie.

Een bezoek voor groepen van 2 tot 12 personen is te bespreken via de VVV Maastricht (tel.: 043 – 325 21 21) of VVV Zuid Limburg (tel.: 043-609 85 00). Grotere groepen kunnen contact opnemen met de Kindervallei, telefonisch via nummer 043-604 92 50 of per mail via reservering@kindervallei.nl   

De rondleidingen vinden plaats op dinsdag, woensdag en donderdag
om 14.00 uur en op zaterdag om 13.00 uur.
Kijk voor de meest recente informatie op: www.ronaldmcdonaldkindervallei.nl
N.B.: Vrije wandelingen op het terrein zijn i.v.m. de privacy van de gasten niet mogelijk.

Van af de Uitspanning de Nachtegaal naar de Regenboogspiraal in Houthem is de afstand ca. 1,5 km. Het is een gemakkelijke wandeling, met de rug naar de Uitspanning de Nachtegaal~rechts af en loopt u steeds rechtdoor langs aan de rechterkant de bos/heuvelrand. Na de Geulhemermolen volgt u de weg en u ziet het gebouw aan uw rechterkant. Ook geschikt voor kinderkoets en rolstoel.

mergelpad_1

HundertwasserHouthem500vweb
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.

Hellingbossen-fim.
De Hellingbossen, een bijzondere film over de omliggende bossen bij de Nachtegaal.